Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Καρότα σε γλάστρες


Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζω να βάλω καρότα σε γλάστρες. 
Η διαδικασία  φαίνεται να είναι ίδια όπως στα περισσότερα φυτά.

Εν συντομία (χώμα, σπόρος, νερό και η κατάλληλη εποχή).

Πήγα στο κατάστημα με τα κηπευτικά και αγόρασα σπόρους, αυτούς στο φακελάκι.


Στην αρχή έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε μικρά γλαστράκια έτσι ώστε ούτε πολύ χώρο να μας πιάνουν αλλά για να δούμε κιόλας αν το πείραμά μας πιάνει. Να δούμε δηλαδή από τα σπόρια που θα φυτέψουμε πόσα θα βλαστήσουν. Προς το παρόν αγαπητοί φίλοι, ό,τι ξέρετε ξέρω. Υπενθυμίζω ότι είναι η πρώτη μου φορά φέτος που βάζω καρότα σε γλάστρες. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω πώς φαίνεται ο σπόρος για καρότο.

Στ΄αλήθεια πολύ μικρές γλάστρες!

Τί κάνουμε τώρα; κατ΄ αρχήν γεμίζουμε τα γλαστράκια με χώμα.


Τώρα πρέπει να γράψουμε πάνω στα γλαστράκια με αυτοκόλλητα 
τη λέξη ''καρότο''. Για ποιό λόγο να το κάνεις αυτό; 
Γιατί είναι ωραίο πράγμα να είσαι νοικοκύρης στις δουλειές σου. 
Δείχνει αρχοντιά!!!


Έτοιμα και τα αυτοκόλλητα. 


Τώρα σε κάθε γλαστράκι θα ρίξουμε 4 με 5 σπόρια στο καθένα.


Ύστερα θα σκεπάσουμε τους σπόρους με χώμα αλλά..
Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η !!!
Πολλοί κάνουν το λάθος να πνίγουν τους σπόρους με πολύ χώμα.
Δεν θέλει πάρα πολύ χώμα. Λίγο είναι αρκετό. Ίσα που 
να καλυφθεί ο σπόρος χρειάζεται.


Αφού τα σκεπάσουμε με χώμα τα προσφέρουμε στην αγάπη
του ήλιου και στη ζεστασιά του και με την επέμβαση του Θεού
και τη δική μας υπομονή, περιμένουμε να γίνει το θαύμα. 
Περί θαύματος πρόκειται, φιλοσόφησέ το και θα δεις ότι 
ειδικά στον κόσμο των φυτών τίποτα δεν είναι δεδομένο, 
τίποτα δεν είναι λογικό, κι όμως συμβαίνουν τόσα όμορφα πράγματα.
Προσωπικά είμαι μαγεμένος από τον κόσμο των φυτών, από τον τρόπο
που αναπτύσεται η ύλη της ρίζας τους μέχρι τις πινελιές των χρωμάτων 
που κάνει πάνω στα φύλλα τους ο Θεός!
Στην εικόνα που ακολουθεί βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ζωής.

Στο πότισμα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά τον πρώτο καιρό.


Δεν θέλουμε να σκορπιστούν τα σπόρια, γι΄αυτό στην αρχή θα ποτίζουμε
σχεδόν σταγόνα - σταγόνα!


Το θαύμα έγινε!


Παρατηρούμε ότι στο κάλεσμα για ζωή ανταποκρίθηκαν
όλα τα σπόρια που φυτέψαμε!

Τα καλωσορίζουμε λοιπόν!


Και ήρθε η ώρα να περάσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.


__________________________________________________________________

10.04.2013

10.04.2013

__________________________________________________________________

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι κι εγώ είμαι αρχάριος σε ότι  αφορά στη φύτευση καρότων. Δεν έχω ιδέα πώς αναπτύσσονται και ποιές οι ανάγκες τους. Οπότε προχωράμε με ότι ξέρουμε και αντιδρούμε βλέποντας και κάνοντας. Το μόνο που γνωρίζω καλά είναι ότι τα καρότα βγαίνουν μέσα στο χώμα και όχι πάνω στα ''κλαδιά'' όπως νομίζουν κάποιοι. Παρατήρησα λοιπόν ότι στα καρότα η πρασινάδα τους αναπτύσσεται ταχέως και ότι δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος τους. Έτσι σκέφτηκα να τους φτιάξω μια πρόχειρη κατασκευή που να τα στηρίζει.


Πήρα τρία ίσια κομμάτια σύρμα, τους έφτιαξα δυο στεφανάκια ένα μεγάλο κι ένα λίγο πιο μικρό για την κορυφή, τα ένωσα μεταξύ τους και τα στήριξα πάνω στο πλαστικό γλαστράκι. 

Θα μπορούσε ίσως κάποιος αναγνώστης που έχει κήπο και εμπειρία από φύτευση καρότων να μας πει στον κήπο πώς τα φροντίζουν; Βάζουν κι εκεί στηρίγματα; 


12.04.2013 

12.04.2013 

12.04.2013 

Κι έτσι με τον τρόπο αυτό ακουμπά η πρασινάδα πάνω στο στεφάνι 
και πλέον δεν ταλαιπωρείται!
__________________________________________________________________

 29.04.2013

Τώρα που η πρασινάδα μεγάλωσε αρκετά, είναι καιρός
να μεταφυτέψουμε τα καρότα μας σε μια μεγάλη γλάστρα.
Αφαιρέσαμε τα στεφάνια που βοηθούσαν την πρασινάδα.
Πλέον έχουν ''δέσει'' καλά τα κλωναράκια τους. 

 29.04.2013

Πήραμε λοιπόν μια μεγάλη γλάστρα, τη γεμίσαμε με χώμα
και τοποθετήσαμε μέσα σε αυτήν και τα δυο φυτώρια.


29.04.2013

Τώρα υπάρχει περισσότερος χώρος για ανάπτυξη. 
Θυμίζω: Δεν ποτίζουμε ποτέ το φυτό μας την ίδια ημέρα
της μεταφύτευσης. Αφήνουμε το φυτό να εξερευνήσει μόνο του
το νέο του περιβάλλον και να ψάξει για νερό. 
Ποτίζουμε πάντα την επόμενη μέρα. 
Εκτός κι αν μας προλάβει η βροχή. 
__________________________________________________________________

 16.05.2013

Μισός μήνας μετά, βλέπουμε τελικά ότι το ''πείραμα''
πέτυχε! Στο βάθος πορτοκαλίζουν τα καρότα στο χώμα!

 16.05.2013

Χρειάστηκε να βάλω στήριξη για να κρατάει τη φυλλωσιά 
που συνεχώς έγερνε ως το πάτωμα. Μια όρθια βέργα πάνω στην οποία
σχημάτισα με σύρμα ένα στεφάνι που πιάνει πάνω 
στα κάγκελα του μπαλκονιού/


16.05.2013

Κοντινή φωτογραφία από τα καρότα που μάλλον 
με ειδοποιούν ότι θα πρέπει να 
αρχίσω σιγά σιγά να βάζω νέους σπόρους, για νέα σοδειά.
__________________________________________________________________

Φτάσαμε στο τελευταίο μέρος αυτής της προσπάθειας!
Ήρθε νομίζω ο καιρός να δούμε τί θα δούμε.


29.06.2013

Από τις παρατηρήσεις που έκανα κατέληξα στα εξής συμπεράσματα!
Θα πρέπει να έχουν τη λογική της πατάτας και νομίζω τώρα που
το σκέφτομαι καθώς γράφω, ότι μάλλον όλα τα ριζοειδή λειτουργούν
κατά τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή, τα καρότα μας είναι έτοιμα και μπορούμε
να τα πάρουμε από το χώμα, όταν τα φύλλα τους έχουν κιτρινίσει! 

 29.06.2013

 29.06.2013

Μπορούμε επίσης να το καταλάβουμε αυτό από το πάχος του καρότου.
Αν έχουμε προσέξει τα καρότα που αγοράζουμε από τα
σούπερ μάρκετ, στο πάνω μέρος είναι πολύ χοντρά. 
Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και στη δική μας περίπτωση. 
Βλέπουμε το πάνω μέρος του καρότου που εξέχει από το χώμα 
είναι εντυπωσιακά χοντρό. 

 29.06.2013

 29.06.2013

Την επόμενη φορά επίσης, (παρατήρησα) ότι θα πρέπει 
να χρησιμοποιήσω μεγαλύτερη γλάστρα που να διαθέτει βαθύτερο
πάτο ώστε να έχει την ευχέρεια το καρότο να μεγαλώσει όσο θέλει
κατακόρυφα.  

 29.06.2013

 29.06.2013

 29.06.2013

Βλέπουμε στην εικόνα πώς γύρισε η άκρη του καρότου
επειδή η γλάστρα δεν ήταν για τις δικές του απαιτήσεις.
Οπότε, όπως προείπαμε, την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσουμε
βαθύτερη γλάστρα.

 29.06.2013

 29.06.2013

 29.06.2013

Εσείς στις φωτογραφίες βλέπετε μόνο 4 καρότα. 
Στην πραγματικότηταήταν πολλά περισσότερα αλλά επειδή δεν γνώριζα 
πως να ελέγξω αν είναι έτοιμα ή όχι, πότε πότε ξερίζωνα από κανένα 
για να βλέπω που βρισκόμαστε.
Έτσι φτάσαμε να μας μείνουν μόνο 4. 

Θα σας πω κάτι τώρα. 


Σαν πρώτη φορά όντως το αποτέλεσμα 
δεν και πολύ εντυπωσιακό, άλλωστε ήταν η πρώτη 
φορά που δοκίμασα να βάλω καρότα σε γλάστρα

όμως... προσέξτε τώρα!
Η γεύση του και η μυρωδιά που άφησε στην κουζίνα 
από τη στιγμή που τα ξερίζωσα, δεν περιγράφεται!!!
Μέχρι σήμερα τέτοια μυρωδιά και τέτοια γεύση καρότου από 
αυτά του εμπορίου, δεν έτυχε ποτέ να συναντήσω.

 29.06.2013

29.06.2013

Ας δούμε κάτι άλλο τώρα!
Κάτι που ούτε εγώ ήξερα αλλά έψαξα στο ίντερνετ και το βρήκα. 
Τα φύλλα λέει, είναι πάρα πολύ υγιεινά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν 
άνετα σαν μαϊντανός! Έτσι λοιπόν διαλέγουμε τα καλά φύλλα, που είναι 
καταπράσινα, τα ξεπλένουμε καλά καλά, ύστερα τα ψιλοκόβουμε 
και μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα σκεύος και ύστερα 
στην κατάψυξη. Εμείς τα δοκιμάσαμε για πρώτη φορά σε μπιφτέκια
στη σχάρα, και πού να σας τα λέω! Απλά απίστευτο!!!



Λοιπόν, εδώ θα κλείσουμε τώρα αυτό το άρθρο. 
Εύχομαι και ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέροντα τα όσα είπαμε
στην ενότητα αυτή. Εύχομαι και σε εσάς καλή επιτυχία!
Για φέτος λέω να μην φυτέψω άλλα γιατί όπως θα προσέξατε κι εσείς
χρειάζονται πολύ καιρό μέχρι να ολοκληρωθούν. 
Είχαμε ξεκινήσει Μάρτιο και φτάσαμε να πάρουμε καρότα 
τέλος Ιουνίου. Οπότε του χρόνου να έχουμε την υγειά μας πρώτα 
ο Θεός και θα ξαναβάλουμε. 

Σας χαιρετώ και καλές διακοπές σε όσους πρόκειται να πάτε!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ ενδιαφερον το αρθρο σας και αρκετά κατατοπιστικό για αρχαριους στην καλλιεργεια σπορων (οπως εγω).. θα ηθελα να ρωτησω, ποιες ηταν οι διαστασεις της τελικης γλαστρας, ωστε να παρω μεγαλυτερη. Ευχαριστω!

Panagiotis Venetis είπε...

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Σχετικά με την ερώτησή σας, δυστυχώς δεν τις έχω πια αυτές τις γλάστρες για να σας πω ακριβώς τις διαστάσεις. Θυμάμαι όμως ότι είχα μετρήσει ένα καρότο του εμπορίου και σύμφωνα με αυτό έβαλα την ανάλογη γλάστρα. Μια γλάστρα δηλαδή με βάθος περίπου 25 - 30 εκατοστά είναι αρκετό!
Αν θέλετε σε κάποιο μελλοντικό σας σχόλιο, αφήστε ένα όνομα ή ένα ψευδώνυμο.

Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Βενέτης