Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Πασχαλινά κουλουράκια

Αγαπημένα κουλουράκια για την περίοδο του Πάσχα και όχι μόνο. Καλή παρέα και για τον καφέ.


Υλικά (για 40 - 50 κομμάτια)
500 - 600 γραμ. αλεύρι
200 γραμ. βούτυρο
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη (~ 170 γραμ.)
2 αυγά
1/2 κουταλάκι αμμωνία
λίγο γάλα
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι

για το άλειμμα
1 αυγό

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Το αναμιγνύουμε με το μπέικιν, τη βανίλια, και το αλάτι. 
Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα.
Ρίχνουμε στο μίξερ τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο και για περίπου 10 λεπτά τα χτυπάμε, ώσπου το μίγμα να γίνει αφράτο.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και τη διαλυμένη αμμωνία. 
Συνεχίζουμε το ζύμωμα, όπως μας βολεύει καλύτερα, ή με τα χέρια, ή με τους γάντζους του μίξερ, ώσπου η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη, χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι ή να χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο. 
Πλάθουμε  τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα, στρωμένη με χαρτί αντικολλητικό ψησίματος. 
Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου. 
Διατηρούνται πολλές μέρες αν τα προφυλάξουμε από τη ζέση, σε δροσερό μέρος, μέσα σε καλά κλεισμένο κουτί μπισκότων. 

______________________________________________________________

Διαβάστε επίσης:
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: